Featured Projects

LOW ENERGY VISITOR AND EDUCATIONAL CENTRE IN SENSITIVE GREEN BELT LOCATION

Ness Botanic Gardens, Wirral

New visitor centre, exhibition, restaurant and educational facilities for the University of Liverpool’s world-renowned and nationally important botanic gardens, set within sensitive green belt landscape.

  • The new visitor centre, including a restaurant, lecture theatre, and retail and exhibition space, was designed to radically improve facilities for visitors, students and staff.
  • Visitor and management facilities were rationalised to improve public appeal, efficiency, long-term viability and revenue potential.
  • Key requirements were flexibility, ease of management and disabled access. Major improvements were also made to existing buildings, pedestrian and vehicular access and external garden areas.
  • The innovative, ecologically based and sustainable design incorporated highly insulated lightweight timber frame construction, a ‘green’ roof, natural lighting, passive stack ventilation and recycled rainwater.
  • Demonstration of special circumstances allowed planning permission for development within the green belt and detailed studies of environmental impact, traffic generation and public transport provision were key issues.

Services provided: Architecture, Landscape Architectue

Client:
The University of Liverpool

Value:
£2 million